050 Maatschappij & geschiedenis - In de gemeente Groningen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen omgekomen, voornamelijk Joden maar ook anderen zoals verzetsstrijders.

Voor alle slachtoffers van het naziregime kunnen in de stoep bij hun laatste adres gedenkstenen, zogenaamde Stolpersteine, worden gelegd.
In de gemeente zijn er al diverse lokale initiatieven geweest. Desalniettemin dreigen verspreid over de stad heel veel, vooral Joodse slachtoffers vergeten te worden.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft in de jaren negentig de Stolpersteine met de karakteristieke messing naamplaten bedacht onder het motto “Een persoon is pas vergeten als zijn naam vergeten is”. Op 11 april komt hij in Groningen om stenen te leggen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Westersingel.  Dit zijn de eerste stenen die onder auspiciën van de stichting gelegd worden. Ook geeft hij dan een lezing in de Synagoge.

Zie voor verdere informatie de website van Stolpersteine Groningen. Of neem contact op via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

03 juli 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Beheerders gezocht banner

Greenchoice

Mediamarkt