050Groningen Economie/Lifestyle - De Hartstichting heeft onderzoeker Daan Westenbrink van het UMC Groningen een Dekkerbeurs toegekend, een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Daan Westenbrink onderzoekt of het toedienen van ketonen patiënten met hartfalen meer energie kan geven. Normaal gebruikt het hart vet en glucose als brandstof, maar bij patiënten met hartfalen kan het hart deze brandstoffen niet meer goed gebruiken en ontstaat een energietekort. Recent onderzoek heeft laten zien dat hartspiercellen van patiënten met hartfalen overschakelen op het gebruik van ketonen, een lichaamseigen krachtige brandstof die topatleten ook gebruiken.

In totaal kreeg de Hartstichting voor deze ronde 66 aanvragen voor een Dekkerbeurs. Tien daarvan werden als besten beoordeeld, naast Westenbrink zijn er nog negen andere onderzoekers die een beurs krijgen. Eind 2019 volgt nog een laatste ronde.

Over de Dekkerbeurzen
Dekkerbeurzen zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Dekker was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. Met de beurzen stelt de Hartstichting talentvolle onderzoekers in staat om een volgende stap in hun carrière als onderzoeker te maken. De Dekkerbeurzen helpen hen een eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen. De beurzen worden dit jaar voor de 33e keer uitgereikt.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

13 augustus 2022

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Beheerders gezocht banner

One.com