050 Groningen Kunst & Cultuur - In samenwerking met Musica Antiqua Nova Renaissance organiseert Cappella Pratensis koormuziek uit de Bossche Koorboeken; wonderschone polyfone muziek uit de culturele bloeiperiode van het Hertogdom Brabant (1450 - 1600).

Cappella Pratensis zingt de schitterende Missa cum jocunditate van Pierre de la Rue (1452 – 1518), uitgevoerd in een kleine bezetting van vijf zangers. Het concert wordt voorafgegaan door een inleiding over de ontstaansgeschiedenis en ongelooflijke muzikale rijkdom van de Bossche Koorboeken.

Tijdens dit concert leest het ensemble niet zoals gebruikelijk uit een centrale partituur, maar samen met het publiek vanaf een projectiescherm waarop u de muziek in traditionele (mensurale) notatie ziet. U kunt dus live met de zangers meelezen en ontdekken hoe muziek in de 15e en 16e werd geschreven en gelezen.

Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de muziek van Josquin Desprez (= Pratensis) en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw. Het ensemble brengt doorlopend uitvoeringen met eigen programma’s en originele interpretaties, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bronnenonderzoek.  Zoals in de Renaissance gebruikelijk, staan de zangers van Cappella Pratensis vaak rond een centrale muziekstandaard. Zij zingen uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken. Daardoor ook ontstaat een uniek perspectief op het repertoire. Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull.
Naast reguliere concerten in Nederland en België is Cappella Pratensis te horen op toonaangevende internationale festivals en podia in Frankrijk, Portugal, Duitsland en de de Verenigde Staten.

Medewerkers:
Stratton Bull, Andrew Hallock – bovenzanger
Lior Leibovici, Korneel van Neste – hoogconter
Peter de Laurentiis, Pieter de Moor – tenor
Mate Bruckner, Marc Busnel – laagconter
Stratton Bull – zangmeester
Scenografie: Cilia Hogerzeil
Video art: Wim Goossens, New Animated Reality
Kostuums: Marjan van Geene

 

Meer informatie
Concert, klassieke muziek, Renaissance, koor

Zaterdag 26 september 2020 om 20.30 uur
Locatie: der Aa-kerk, Akerkhof 2, 9711 JB Groningen
Toegangsprijs: € 20,00
Kaarten bestellen: https://www.cappellapratensis.nl/nl/tickets/
Website Cappella Pratensis:  https://www.cappellapratensis.nl/nl/
Kantoor Musica Antiqua Nova: T  050-3131455 Web: www.musicaantiquanova.nl
Wilt u vast een klein ‘voorproefje’, ga dan naar YouTube https://youtu.be/mDnpH0-AYII

 

 

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

28 november 2021

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Beheerders gezocht banner

Center Parcs

Heineken