Cultuursector voorkomt dat het stil valt op Bevrijdingsdag en brengt met We’ll Meet Again een hommage aan de vrijheid

050 Groningen Cultuur - Dit jaar zouden we samen met elkaar 75 jaar vrijheid vieren. Het is dan ook extra wrang dat juist in dit jubileumjaar de coronacrisis een streep zet door alle festiviteiten. Om te voorkomen dat het op 5 mei stilvalt, brengt de cultuursector een hommage aan de vrijheid met het lied We’ll Meet Again van Vera Lynn.

Professionele musici, amateurs, dansers, acteurs en iedereen die mee wil doen brengen onder leiding van Reinout Douma (Noordpool Orkest) en Karin Noeken (De Wijk De Wereld, de Steeg) het lied ten gehore, vanuit de eigen tuin of het balkon, in Stad en Ommeland, om klokslag 21.00 uur.

Een positief geluid vanuit Stad en Ommeland
Voor het eerst sinds jaren vieren we Bevrijdingsdag niet samen met elkaar, is er geen uitgebreid muziekprogramma in de stad en op tv, geen rommelmarkt en geen vrolijk uitgedoste mensenmassa. En ook daarna blijft het stil in Groningen, want ook alle festivals zijn door de crisis geannuleerd. Om de stilte te doorbreken, nam Karin Noeken het initiatief om samen met de culturele instellingen in Stad en Ommeland én iedereen die het gewoon leuk vindt om te zingen of muziek te maken, We’ll Meet Again ten gehore te brengen. Reinout Douma haakte al snel aan en schreef de arrangementen van het lied voor verschillende instrumenten. Zo klinkt er op dinsdag 5 mei om 21.00 uur vanuit alle windrichtingen muziek. Omdat cultuur ons zoveel brengt en we door de crisis al zoveel moeten missen. Vanaf de Martinitoren, het bordes van de Stadsschouwburg, op de Grote Markt, in het Noorderplantsoen, op het hoge land en over het wad: overal klinkt op precies hetzelfde tijdstip hetzelfde muziekstuk.

Iedereen mag meedoen
Deelnemende instellingen tot dusver zijn: Noordpool Orkest, De Wijk De Wereld, SPOT Groningen, het Noord Nederlands Orkest, Het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Martiniplaza en Vrijdag. Ook doen er veel bekende artiesten mee. Zo zingt Bert Visscher mee voor de Stadsschouwburg, doen Wia Buze, Izaline Calister, Marlene Bakker en de Troebadoers mee. Dankzij de arrangementen van het Noordpool Orkest kan iedereen die (een beetje) kan zingen of noten lezen ook meedoen. Het doet er niet toe of je een professionele maker bent of je voor je plezier zingt of muziek maakt: in tijden van corona bieden kunst en cultuur houvast, troost en positiviteit. De cultuursector doet daarom een oproep aan iedereen in Groningen om ook mee te doen, of om je muzikale vriend of buur op te roepen om mee te doen. Aanmelden kan via https://forms.gle/WpS37qzoN7xgM3d39. Na je aanmelding ontvang je aankomende vrijdag een instructie, de tekst en de arrangementen.

We’ll Meet Again
Het nummer We’ll Meet Again van de Britse zangeres Vera Lynn uit 1939 is niet zonder reden gekozen. Het nummer is het slotlied van het jaarlijkse bevrijdingsconcert aan de Amstel, dat dit jaar op een andere manier doorgang vindt. Maar bovenal is het een belofte van de culturele sector aan het publiek. Want alle creatieve concepten en online streams ten spijt: zonder de ontmoeting met het publiek is het niet hetzelfde…

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

27 september 2021

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Center Parcs

Heineken