Een nieuwjaarsconcert met Italiaanse liederen uit de tijd van Monteverdi en Vivaldi
050 Groningen Kunst/Cultuur/Muziek - Venetië was de thuisbasis van twee giganten uit de muziekgeschiedenis, Claudio Monteverdi en Antonio Vivaldi. Naast muziek van die twee grootmeesters hoort u vanmiddag muziek van Barbara Strozzi, één van de weinige vrouwelijke componisten van de 17e eeuw (leerling van Francesco Cavalli, één van de grondleggers van de Venetiaanse opera), van Giovanni Kapsberger, de theorbevirtuoos die ook wel ‘Nobile Alemano’ of ‘Il tedesco della Tiorba’ werd genoemd en van Biaggio Marini, de concertmeester van Monteverdi’s orkest.

De Italiaanse liederenbundel “La sfera armoniosa” werd in 1623 gepubliceerd ter ere van een adellijk huwelijk. De 25 liederen zijn gecomponeerd rond het jaar 1600, een muzikaal zeer roerige en dus interessante periode. Het prikkelen der zinnen en het roeren van de ziel des toehoorders waren in deze tijd de hoogste doelen van de componist en de uitvoerder. In de 25 liederen van “La sfera armoniosa” vinden we een grote diversiteit aan kleuren en sferen; ze beantwoorden stuk voor stuk aan deze idealen.

La Sfera Armoniosa
La Sfera Armoniosa is een ensemble zonder vaste bezetting. In de kern zitten oprichters Mike Fentross en Paulina van Laarhoven. La Sfera Armoniosa ontwikkelt op maat gemaakte programma’s aan de hand van de gewenste bezettingen. Doordat La Sfera Armoniosa niet vast zit aan één vorm, hebben we al verschillende bijzondere programma’s gemaakt in samenwerking met topmusici van over de hele wereld. Met het La Sfera Armoniosa orkest proberen we zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke 16e en 17e eeuwse klanken te komen door met authentieke speelwijzen en instrumenten te werken.

Uitvoerenden:
Channa Malkin, sopraan
Emma Huysser, harp en blokfluit
Paulina van Laarhoven, viola da gamba
Mike Fentross theorbe, barokgitaar en muzikale leiding

Lutherse kerk
Het concert is in Groningen in de Lutherse kerk, een concertzaal die bij uitstek geschikt is voor muziek van dit soort kleine gezelschappen. Met een akoestiek die beter is dan in welke zaal ook in Groningen. De musici komen hier graag en de zaal wordt regelmatig gebruikt voor CD-opnames. Het publiek zit dichtbij het podium en kan de uitvoering optimaal meegenieten.

Meer informatie
Zondag 5 januari 2012, 15.00 uur
Lutherse kerk, Haddingestraat 23 Groningen
Toegangsprijs: € 24,00/€ 12,00 tot 30 jaar, stadjerspas.

T  050-3131455
Web: www.musicaantiquanova.nl

Cultuur & Uitgaan

Geen feed gevonden

Beheerders gezocht banner

Center Parcs

Heineken