050 Zuid Laren - Op 13 april 1945 werd Zuidlaren door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit te herdenken toveren we Zuidlaren weer om naar de jaren 40. De bevrijding was een feest, en dat mag gevierd worden. In het weekend van 13 en 14 april 2019 wordt in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd.

De Stichting Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren organiseert dit evenement in samenwerking met diverse verenigingen en met ministerie van Defensie dit evenement.

De naam Operation Amherst ontleent zich aan de militaire operatie waarbij op verschillende plaatsten in Drenthe parachutisten van de SAS (Special Air Service, commandotroepen) werden gedropt om de weg voor de oprukkende Canadezen vrij te maken.

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

In het hele dorp worden activiteiten georganiseerd die een relatie hebben met deze bevrijding en de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard komen er ook andere periodes aan bod en wordt het dorp opgetuigd met de nodige historische militaire voertuigen uit allerlei tijden. De zaterdag begint om 10:00 met een defilé (optocht) van oude voertuigen, motorfietsen, tanks en muziek die een route door het dorp zullen voeren. De bevrijding zelf wordt nagespeeld door re-enactors. In historische uniformen laten soldaten zien hoe de bevrijding tot tand is gekomen.  Een en ander gaat gepaard met de nodige knallen; er wordt namelijk echt geschoten, maar dan wel met losse flodders. Let op je orden! Defensie is verder ook aanwezig met materieel om de moderne facetten van het leger uit te beelden. Wilt u meer weten? Ga dan naar www.bevrijdingsfestivalamherst.nl en/of Bekijk het programma voor een actueel overzicht van de activiteiten dat op stapel staat.

Cultuur & Uitgaan

Geen feed gevonden

Beheerders gezocht banner

Center Parcs

Heineken