Foto’s: Pablo Ter Borg (Oziezo Fotografie)

050 Groningen Cultuur - Afgelopen weekend werd het jaarlijkse Urban Sources festival georganiseerd door Urban House Groningen in het Grand Theatre. Het programma bestond uit spoken word, dans, theater en muziekvoorstellingen door lokale en nationale Urban Art makers. Urban Sources gaat over identiteit, ambitie en diversiteit. 

Urban Talk Dinner

Tijdens de Urban Talk Dinner voerden makers, partnerorganisaties en andere belanghebbenden het gesprek over wat hen beweegt, waarom ze hier staan en hoe zich dat verhoudt tot het thema van Urban Sources. De genodigden zijn welkom geheten met een openingswoord door gedeputeerde van cultuur Henk Staghouwer. Onder leiding van Jacco de Boer, journalist en lid van de Raad van toezicht van het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie, werden vragen omtrent diversiteit en Urban Arts beantwoord. Optredens door deelnemers van Urban Academy wisselden het gesprek af. De Urban Talk liet een krachtige cultuur stroming horen, met zelfbewuste makers en organisaties die hun aandeel in het culturele veld opeisen. Inclusiviteit, ontwikkeling, kwaliteit in al zijn diversiteit van de Urban Art disciplines en het verhaal van een nieuwe generatie zijn kernthema's die tijdens het gesprek steeds gepaard gaan met een gevoelde urgentie om dit te delen met elkaar en anderen.

Lokale/regionale makers presenteren producties in verschillende disciplines, gecombineerd in crossovers.

Een belangrijke plaats in het programma was voor de presentaties van de producties van lokale makers, Nina Iggy, Tim Verbeek, Desta Matla en Cissy Joan. Waarvan de eerste drie vanuit Up North, een nieuw regionaal project voor jonge makers. De producties van Nina Iggy, Desta Matla en Cissy Joan zijn gemaakt bij Urban House Groningen. Die van Tim Verbeek bij GarageTDI.

Vier makers leverden vier totaal verschillende producties waarin de overeenkomst is dat zij het publiek meenemen in hun zoektocht en reflectie op hun identiteit. Bij Nina haar zoektocht naar betekenis, tevredenheid en identiteit in een wereld die steeds absurder wordt. In haar productie wordt het publiek meegenomen in haar keuzestress en chaos. Een voorstelling als een elektroshocktherapie. Tim Verbeek presenteerde een preview van zijn voorstelling, waarbij hij het leven van Keizer Augustus analyseert en op het podium ons laat zien dat hij Augustus is, of toch niet. Desta Matla onderzoekt data, van zichzelf en van anderen. Samen met kunstenaar Tom Dijkstra ontwikkelde ze een robot. In haar installatie kon voorbijgaand publiek haar data zien en haar live reflectie hierop. In haar voorstelling verwoordde ze het waarom van haar struggle met online en werkelijke aanwezigheid. Cissy Joan presenteerde een theatersolo waarbij ze haar disciplines spoken word, zang en storytelling combineerde. Ontroerend persoonlijk.

Alle makers werken met verschillende disciplines in hun producties, zelf of in samenwerking met anderen. Het zinderde, sprankelde en knalde op het podium.

Landelijke makers ontroeren en inspireren

2U: Sarada Sarita & OTION (ISH Dance Collective) zetten als eerste nationaal geprogrammeerde act een adembenemende show neer met 'Duality in Unisono'. Onias Landveld sloot de eerste dag van Urban Sources af met een Spoken Word performance waarbij hij geen microfoon nodig bleek te hebben om zijn verhaal te vertellen omdat het publiek muisstil haar aandacht erbij hield. 

Zondagavond was er een preview van de dansvoorstelling 'Please, brace for impact'. Uitgevoerd door nieuwe dansformatie 'Ground Zero' o.l.v. Denden Karadeniz. Met een focus op vloerwerk en een fusion van dansstijlen, dansten de dansers op een flow als druppels water langs een raam. Danseres Sherise Strang (RIGHTABOUTNOW INC.) ontroerde met haar introverte en emotionele danssolo 'I'd had enough so I killed him' , geïnspireerd op het leven van dichter en schrijfster Maya Angelou. Met 'REDO' uitgevoerd door danser Redouan Ait Chitt in choreografie van Shailesh Bahoran (IRCompany) is het publiek overtuigd van zowel de schoonheid als de kracht van dans gepaard met een onuitputtelijke wilskracht en discipline. 

Een weekend waarin diversiteit en ambitie te zien waren op het podium en zowel makers en publiek geïnspireerd zijn. Verhalen zijn verteld en vinden zijn weg in ons leven.

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

16 mei 2022

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Beheerders gezocht banner

Center Parcs

Heineken