050 Groningen Cultuur - Zaterdag 23 december 2017, 22.40-23.30 uur op NPO 2.
Vijf jaar geleden zei regisseur Peter de Baan in NRC Handelsblad*): "Ik heb nog altijd de wens met de methode van 'De Vloer Op' een film te maken. Alle acteurs een weekend in een huis opsluiten. En dan bedenk ik een verhaallijn en geef ik opdrachten. En dan maar kijken hoe het uitpakt."

Dit verlangen lijkt nu te worden vervuld. Elf toptalenten van De Vloer Op plus een bijzondere nieuwkomer worden drie dagen bij elkaar gezet. Zij maken op basis van opdrachten van De Baan improviserend een doorlopend verhaal.

We zijn in Groningen. Het beefgebied. Het dorpje waar we zijn heet Losdorp, onder de rook van Delfzijl en Appingedam. In een afgelegen, gestutte boerderij komt een familie bij elkaar om samen kerst te vieren. Maar valt er wel wat te vieren?

Actuele gebeurtenissen en affaires die het nieuws haalden zijn fundament voor de scènes. Zij vormen samen een door de acteurs, op basis van opdrachten van Peter de Baan, geïmproviseerd onafgebroken verhaal.

 

De Baan: "Ik heb een verhaal in mijn hoofd, dat heb ik thuis bedacht, maar als de acteurs gaan improviseren, kunnen ze dat verhaal natuurlijk alle kanten opsturen. En blijft er dan nog iets van dat verhaal over of wordt het alleen maar spannender?" Het antwoord krijgt u te zien in Het Kerstverhaal van De Vloer Op.

Cast

De cast wordt gevormd door acteurs van De Vloer Op: Saskia Temmink, Sanne den Hartogh, Eva Van der Gucht, Nasrdin Dchar, Anna Raadsveld, Yannick van de Velde, Shahine El Hamus en Guy Clemens. Met Romana Vrede als een bijzondere nieuwkomer en Gijs Scholten van Aschat terug van weggeweest. Stefan de Walle is de spil van de familie.

*) interview door Lieneke Nieber, 16 mei 2012

Foto Peter de Baan: Anna van Kooij.

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

23 januari 2019

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Center Parcs

Heineken