050 Groningen Cultuur - Ook dit jaar is de World Press Photo tentoonstelling te zien in de Synagoge van Groningen; van 17 november tot en met 10 december 2017 zijn zij dagelijks geopend.

Sinds 2004 haalt Stichting Wereld Pers Foto Groningen (WPFG) de wereldberoemde World Press Photo tentoonstelling naar Groningen; een tentoonstelling die staat voor democratie en persvrijheid voor iedereen. WPFG richt zich naast de tentoonstelling op talentontwikkeling voor (aspirant)fotografen en mensen met artistieke ambities in het culturele veld. Daarom bieden zij fotoworkshops en vrijwilligersposities met verantwoordelijkheid, trainingen en breed in te zetten werkervaring.

WPFG stelt zich tevens ten doel om de aandacht voor internationale persfotografie te vergroten en daarmee het debat over actuele mondiale maatschappelijke en culturele vraagstukken te stimuleren. Daartoe biedt zij een podium voor de fototentoonstelling, een divers randprogramma en een educatieprogramma.

Diverse programma's

Naast de tentoonstelling, is er een verdiepingsprogramma op donderdagavond, zijn er algemene rondleidingen en fotografenrondleidingen op vrijdagmiddag en organiseren zij speciale kindermiddagen op zondagmiddag. Voor liefhebbers bieden zij cursussen en workshops fotografie aan, gegeven door Dennis Lapré. Dit jaar is de tentoonstelling ook het toneel voor speciale bedrijfsavonden, inclusief rondleidingen en catering. 

 

Tentoonstellingen

De WPFGroningen tentoonstelling, toont werk van lokale fotografen Andrea Stultiens en Maarten de Kok. Daarnaast is er werk te zien van de cursisten van de Fotomarathons en studenten fotografie van Academie Minerva.

World Press Photo 17 is een intrigerende fototentoonstelling met de beste actuele persfoto's uit 2016. De tentoonstelling bestaat uit bijvoorbeeld portretten, series documentairefoto's en nieuwsbeelden. World Press Photo maakt zo elk jaar een selectie van de meest indringende, bijzondere en kwalitatiefhoogwaardige beelden uit de visuele journalistiek. Fotografen uit de hele wereld sturen hun beste beelden in en hopen in de prijzen te vallen in de categorie natuur, sport, dagelijks leven, nieuws, mensen, hedendaagse kwesties, langetermijnprojecten en spotnieuws. De winnende foto's vormen samen de World Press Photo tentoonstelling van dit jaar. Lees hier meer over de wedstrijd.

Educatie

Om scholieren mee te nemen in de wereld van persfotografie, ontwikkelen zij ieder jaar een nieuw educatief programma voor scholen in het noorden. Het educatief programma is gebaseerd op de expositie en een jaarlijks thema. Met het jaarthema ‘Visual Storytelling’ streeft WPFG ernaar jongeren kritisch te leren kijken naar foto’s die zij in de media voorbij zien gaan. Er is sinds 2016 ook een kinderprogramma.

Naast rondleidingen en het lespakket, staan er nu ook video’s over (pers)fotografie online bij WPFG Academy en de serie Fotografen uit het Noorden.

Openingstijden en kaarten

10:00 - 18:00 maandag - zondag
10:00 - 21:00 donderdag
14:00 - 18:00 zaterdag (uitzondering geldt alleen voor 25 november en 9 december)

Kaarten haal je aan de deur of klik hier.

Locatie

Synagoge Groningen, Folkingestraat 60

Voor meer informatie: www.wpfgroningen.nl.

Cultuur & Uitgaan

Cultuur Uitgaan Media

23 januari 2019

Categorieën Cultuur & Uitgaan en Entertainment Media op NLMagazine

Center Parcs

Heineken