Sport/Hobby & Gezondheid

Dag en nacht fietsen voor Ronald McDonald Kinderfonds

Geschreven door Super User
Categorie: Sport & Health Geschreven: dinsdag 23 juni 2015 16:09

050 Groningen Sport - Ireen Wüst, Gerard Kemkers, Erben Wennemars, Leontien van Moorsel en vele andere (oud)topsporters staan dit weekend aan de start van HomeRide, de fondsenwervende wielertocht van het Ronald McDonald Kinderfonds.

In 24 uur tijd fietsen ze van Groningen naar Maastricht, om zoveel mogelijk overnachtingen mogelijk te maken voor ouders dicht bij hun zieke kind.

Iree Wüst voegt zich met haar schaatsteam Team4Gold en topsporters Gerard Kemkers, Rutger Tijssen, Erben Wennemars, Lobke Berkhout, Wilco van Rooijen, Leontien van Moorsel en Edwin van Calker van Team SportsSpeakers bij 900 andere deelnemers aan HomeRide, die 27 en 28 juni gereden wordt. De deelnemers worden zaterdag om 13 uur weggeschoten van het Sontplein in Groningen en fietsen letterlijk in een dag en nacht, via acht Ronald McDonald Huizen, naar de Markt in Maastricht. Bij deze 500 kilometer lange tocht, die dit jaar voor de vijfde keer wordt gereden, laten teams zich sponsoren om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Ronald McDonald Huizen.

Hartverwarmend 
Marja van Bijsterveldt, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds, is zeer verheugd met de grote hoeveelheid wielerteams die geld inzamelen. "Het is geweldig dat zoveel mensen de Ronald McDonald Huizen steunen. Ook de deelname van zoveel topsporters vind ik hartverwarmend. Wie had ooit kunnen denken dat wij de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden aan de start hebben staan? Het toont hun betrokkenheid. Ik wil Schaatsteam Team4Gold en de andere topsporters van Team SportsSpeakers dan ook van harte bedanken. Zij maken het mogelijk dat families samen kunnen zijn als ze elkaar het hardste nodig hebben: als hun kind ziek is." 

Belangeloos inzetten
Team4Gold fietst met Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Jos de Vos en Lucas van Alphen de eerste etappe van HomeRide mee, van Groningen naar Zwolle. Sporticonen Gerard Kemkers, Rutger Tijssen, Erben Wennemars, Lobke Berkhout, Wilco van Rooijen, Leontien van Moorsel en Edwin van Calker fietsen het grootste deel van de route mee. Leontien van Moorsel, die de nachtetappe van Den Haag naar Dordrecht fietst, spreekt vol lof over het doel: "Er zijn zoveel mensen die zich belangeloos inzetten voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Of dat nou in de Ronald McDonald Huizen is als vrijwilliger, of door hun sportieve grenzen op te zoeken tijdens de HomeRide. Ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor is."

De Noormannen
Naast de topsporters fietst er een aantal teams mee voor een specifiek Ronald McDonald Huis, omdat ze daar zelf verbleven hebben. Zoals De Noormannen, een team van mannen met witte fietspakken aan, komend uit het noorden van het land. Op het eerste gezicht een soort Vikingen. Toch gaat er een kwetsbaar verhaal schuil achter dit team. Ze fietsen namelijk uit naam van Noor, de 11-jarige dochter van een van de renners, die leukemie heeft. "Wij fietsen voor Ronald McDonald Huis Groningen, omdat we daar zelf verbleven hebben en weten hoe belangrijk het is om dicht bij je zieke kind te kunnen zijn", zegt Gert Liebe, de vader van Noor. 

Uiterste van jezelf vragen
Het bikkelen door de nacht, de tegenwind in de polder, het omgaan met de verzuring en de Limburgse heuvels die nog beklommen moeten worden voor de finish in Maastricht; HomeRide staat bekend als een fondsenwervend evenement waarbij deelnemers het uiterste van zichzelf vragen. Gelukkig kunnen ze rekenen op veel support onderweg. Zo zijn er diverse check- en cheerpoints waar hen eten en drinken wacht, muziek van plaatselijke fanfares en dj's en familieleden en fans hen aanmoedigen. Ook fietst er een team van zes burgemeesters en een wethouder mee, van gemeentes op de route. McDonald's is vanaf de eerste editie trotse hoofdsponsor van het evenement.

Locaties en doorlooptijden
- Sontplein, Groningen 11.00 - 13.00 
- Deltion College, Zwolle 17.00 - 18.30
- Sportpark Almere City FC 20.00 - 22.00
- Kyocera Stadion, Den Haag 23.30 - 03.00
- Sportboulevard, Dordrecht 01.30 - 05.30
- Groenendael, Hilvarenbeek 04.00 - 08.30
- De Markt, Maastricht 08.00 - 14.00