Sport/Hobby & Gezondheid

Abiant Lycurgus naar bekerfinale

Geschreven door Super User
Categorie: Sport & Health Geschreven: vrijdag 27 februari 2015 21:59

050 Groningen - Ondanks de voortvarende start van Wenters Sports | Orion vandaag in de eerste halve finale om de nationale beker in Zwolle, kwam Abiant Lycurgus als winnaar uit de bus. Na ruim 1,5 uur sloeg Gino Naarden het tweede match point voor zijn ploeg binnen de lijnen. De Groningse ploeg zal morgen om 13.00 uur haar debuut maken in de finale om de nationale beker, waar Landstede Volleybal of VoCASA de tegenstander zal zijn.

 

De eerste fase van de openingswedstrijd van de Final Four werd gekenmerkt door een hoge foutenlast: Zowel Abiant Lycurgus als Wenters Sports | Orion zagen hun services om de haverklap in het net of buiten de lijnen eindigen. Hoewel het qua punten lange tijd gelijk op ging, was het Orion dat telkens voor stond. Bij 14-16 haalde Lycurgus-coach Arjan Taaij zijn ploeg even naar de kant, maar ook dat voorkwam niet dat de Doetinchemse ploeg een gaatje sloeg (20-23) en die marge niet meer uit handen gaf. Harmen Arendshorst sloeg het eerste setpunt tussen de lijnen, waarna hij met 21-25 de eerste setwinst voor Orion veilig stelde.

 

Ook in het tweede bedrijf ging het lang gelijk op, met het verschil dat het dit keer Abiant Lycurgus was dat het meest voor stond. Met Chris Voth op servicepositie slaagde de Groningse formatie er in drie punten op rij te scoren (17-17, 20-17), maar even later bracht Patrick Tunnell met datzelfde trucje Wenters Sport | Orion weer op gelijke hoogte (22-22). Steve Irvin wist zijn ploeg met een rake klap op setpunt te brengen, waarna Voth de eerste setwinst voor zijn ploeg binnen sloeg: 25-23.

 

Hoewel Orion de score in de derde set lange tijd de score aanvoerde (2-4, 8-11), vond Lycurgus aan de hand van aanvoerder Dennis van der Veen weer aansluiting. Na zijn ace was de Doetinchemse voorsprong van drie punten weer weg gepoetst: 11-11. De Groningse team captain tekende ook voor het punt dat zijn ploeg voor het eerst in deze set op voorsprong bracht: 19-18. Na de time out van Orion coach Bas Hellinga op 22-20 slaagde zijn ploeg er in de koppositie over te nemen (22-23), met daarin een hoofdrol voor zijn aanvoerder Pim Kamps. Kamps tekende ook voor het tweede Doetinchemse setpunt (24-25). Het was echter Lycurgus dat haar eerste setpunt direct wist te verzilveren en zo een voorsprong in sets nam (27-25).

 

 

In het slotbedrijf leek er iets geknakt bij de Doetinchemmers. Coach Hellinga greep in door bij 6-0 middenaanvaller Dik Heusinkveld te wisselen voor Griffin Levinski, maar voelde zich toch al bij 9-1 genoodzaakt zijn tweede time out te benutten. Zijn ploeg kende nog een kleine opleving, maar bleek niet meer in staat het geslagen gat te dichten. Na 98 minuten kwam er een einde aan de eerste halve finale, met Abiant Lycurgus als grote winnaar. Aanvoerder Van der Veen was na afloop trots op de veerkracht van zijn ploeg: “Orion begon goed en agressief, wij vooral gespannen. Toen we er in slaagden wat meer ontspannen te spelen, konden we ook meer druk zetten. Complimenten aan mijn team dat ze die omslag konden maken.” Verliezend coach Hellinga had na afloop het gevoel dat er meer te halen was: “Lycurgus wankelde in de tweede en derde set, als we toen hadden kunnen doorpakken stonden wij morgen in de finale. Na die derde set waren we leeg, we hebben drie sets op onze tenen gelopen. Jammer, want we waren er echt dichtbij.