Politiek

Heeft stemmen eigenlijk nog zin?

Geschreven door Super User
Categorie: Politiek Geschreven: vrijdag 27 februari 2015 20:52

050 Groningen - Op maandagavond 2 maart is er in het Groninger Forum, Hereplein 73, een debat over de vraag of stemmen nog wel zin heeft. Of zijn er misschien andere vormen van volksraadpleging te bedenken die beter bij deze tijd passen? Vanaf 20.00 uur gaan politici, maar ook ondernemers, een filosoof en mensen van het platform voor democratische innovatie G1000 met elkaar in debat.

 

Aanwezig zijn voormalig burgemeester Jacq. Wallage, voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur en niet toevallig ook voorzitter van de Dialoogtafel, Nienke Homan (lijsttrekker GroenLinks in de Provinciale Staten), filosoof Marc Pauly (hij experimenteerde met een nieuwe vorm van peilingen), Stef Driessen en Harald Hilbrants (van Oosterparkboom), Niesco Dubbelboer van Meer Democratie en mensen van G1000 Amersfoort en Groningen. Hans Harbers leidt het gesprek.

Op 18 maart kiezen we nieuwe Provinciale Staten en daarmee een nieuwe Eerste Kamer. We kunnen ook stemmen voor de Waterschappen. Drie van iedere vijf Groningers zal naar verwachting zijn democratische plicht vervullen maar onder jongeren en lager opgeleiden is de opkomst meestal veel lager. Het is de vraag of deze manier van volksraadpleging nog wel van deze tijd is. Veel burgers zouden wel meer invloed willen hebben dan eens in de vier jaar stemmen. Er is een groeiende groep burgers die liever zelf initiatieven ontplooit om invloed te hebben op beleid wat hen raakt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de relatie tussen volkswil en politiek beleid op zijn zachtst gezegd zwak is. Meer informatie is te vinden op www.groningerforum.nl.

 

Maandag 2 maart, 20.00 - 22.00 uur

Groninger Forum, Hereplein 73 Groningen

 

Entree: € 6,50 (€ 5,- voor studenten, 65+-ers en CJP-houders)