Economie & Duurzaamheid

Forse toename freelancende ouderen in Groningen

Geschreven door Super User
Categorie: Economie & Duurzaamheid Geschreven: woensdag 26 oktober 2016 08:17

050 Groningen Economie  – Het aantal 55-plussers in Groningen dat freelancet via payroll is het afgelopen kwartaal met meer dan verdubbeld, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder zo'n 10.000 freelancers en flexwerkers. De gevolgen van het afschaffen van de VAR en het invoeren van de wet DBA lijken daarmee nog steeds merkbaar. 

“Hoewel de stad Groningen een echte studentenstad is, zien we dat in de provincie het juist de ouderen zijn die meer gaan freelancen”, zegt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “De arbeidsmarkt is dus aan het veranderen. Er komen steeds meer oudere freelancers bij en veel van hen hebben weinig zin in de administratieve rompslomp die freelancen met zich meebrengt. Payrolling maakt dit voor hen gemakkelijker.”

Wet DBA de oorzaak

Volgens Den Ronden komt deze stijging mede door de invoering van de Wet DBA. Deze wet werd ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Werkgevers moeten nu via allerlei omwegen een duidelijke scheidslijn maken tussen werknemer en freelancer. Den Ronden: “Deze wet brengt veel onzekerheid met zich mee, omdat het niet altijd duidelijk is wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid en wanneer niet.”

Deze onzekerheid heeft mede geleid tot de forse toename van payrollende freelancers. Den Ronden verklaart: “Voor bedrijven en zzp’ers die op de scheidslijn zitten van ‘net wel’ of ‘net geen’ dienstbetrekking blijkt freelance payrolling een oplossing. Ze kunnen op dezelfde flexibele manier samenwerken, namelijk in overeenkomst van opdracht. De freelancers werken dus niet via een uitzend- of arbeidscontract. En omdat er afdrachten worden gedaan van loonheffingen en sociale premies, lopen ze geen risico op naheffingen en boetes van de Belastingdienst.”

Omringende provincies

Groningen zag dit kwartaal verreweg de grootste groei in het aantal payrollende 55-plussers, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2015. In Friesland is dezelfde groep het afgelopen jaar met slechts 7 procent gegroeid en Drenthe zag zelfs een afname van 22 procent. Landelijk is het aantal payrollende freelancers van 55-plus met 25 procent gestegen.

Over Tentoo

Tentoo is een full service HR-dienstverlener en biedt payrolling, salarisadministratie, zzp-support, human resources en verzekeringen aan ondernemers, freelancers en zzp’ers.